Klimaatracisme (leerjaar 5)

 

Opdracht:

Je verricht onderzoek naar de Nederlandse klimaatbeweging met als doel ervoor te zorgen dat mensen die het meest worden getroffen door klimaatverandering ook de kans krijgen om deel te nemen aan de Nederlandse klimaatbeweging. Het is de bedoeling om een tool te ontwikkelen die dit mogelijk maakt en die voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar is. Het doel van dit onderzoek is om een tool te bedenken die ervoor zorgt dat meer jongeren zich welkom voelen in de Nederlandse klimaatbeweging.

 

Opdrachtgever:

Onze opdrachtgever is Elske Krikhaar, werkzaam bij Greenpeace International in Amsterdam. Voordat ze Campagne Manager werd bij Greenpeace, heeft Elske haar VWO-diploma behaald en verschillende stages en banen gehad bij diverse bedrijven voordat ze wist wat ze wilde doen in haar carrière. In 2013 kreeg ze de kans om stage te lopen bij Greenpeace International en sindsdien werkt ze daar als Campagne Manager.

 

Samenwerking:

Voor dit project heb ik samengewerkt met Atong, Kaoutar en Aya. We werkten goed samen en dankzij onze effectieve communicatie en planning konden we alles op tijd afronden. Ieder van ons had zijn eigen kwaliteiten, waardoor we elkaar goed konden aanvullen. Zo was de één beter in planning en de ander beter in bouwen.

 

Bijdrage:

De opdrachtgever heeft als doel gesteld om een hulpmiddel te ontwerpen dat meer mensen welkom laat voelen in de Nederlandse klimaatbeweging. Dit hulpmiddel kan van alles zijn, bijvoorbeeld een app of een website, maar moet worden ontworpen op basis van het programma van eisen en de conclusies van het vooronderzoek.

 

Oplossing:

Voor ons vooronderzoek hebben we ons gericht op de volgende deelvragen:

  • Hoe is de huidige structuur van de Nederlandse klimaatbeweging?
  • Wat zijn manieren om groepen die momenteel niet betrokken zijn bij de klimaatbeweging te betrekken?
  • Wat is klimaatracisme in Nederland?
  • Wat maakt dat sommige gebieden meer worden getroffen door klimaatveranderingen?

 

Tevens hebben we een enquête over school verspreid via de volgende link: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=6d5PNd3_h0KE-I0QjHyl-6TwhfhClJBFocm10nWnMzhUOEVLTlVITENOMUtOMFhTSllLQjNPSDlJRy4u

 

Hierin hebben we jongeren gevraagd of ze wisten wat klimaatracisme inhoudt. Hieruit bleek dat maar liefst 69 van de 85 jongeren niet wisten wat klimaatracisme is.

 

Uit ons vooronderzoek bleek dat de Nederlandse klimaatbeweging weinig diversiteit kent. Om dit probleem op te lossen, hebben we een recycleprullenbak ontworpen met posters van twee verschillende klimaatactivisten: een Nederlandse bekende activist (Greta Thunberg) en een minder bekende activist (Xiye Bastida). We hebben de recycleprullenbak gemaakt van hout en zijn begonnen met het maken van een schets van hoe we het eruit wilden laten zien.

Dit was onze uiteindelijke resultaat:

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb